Bir önceki yazıya erişmek için linke tıklayabilirsiniz: https://techdeen.org/detay/30
Bir önceki yazımızda bilgisayarın donanım bileşenlerinden ve nasıl çalıştıklarından bahsetmiştik. Şimdi ise bilgisayarın diğer parçası olan yazılım dünyasına giriş yapacağız. Yazılım, bilgisayarın işlemleri yapabilmesi için gerekli talimatlardır diyebiliriz. Yazılımı iki ana başlıkta inceleyebiliriz: işletim sistemleri ve uygulama yazılımları. Şimdi işletim sistemlerinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve yaygın olarak kullanılan uygulama yazılımlarını birlikte inceleyelim. Yazılım konusu sonraki yazılarımızda detaylı olarak ele alınacak inşallah.
Bilgisayarın donanımı ne kadar güçlü olursa olsun, onu çalıştıracak bir yazılım olmadan kullanılması imkansızdır. İşte burada devreye işletim sistemi (OS) girer. İşletim sistemi, kullanıcının bilgisayarla etkileşimini sağlayan temel yazılımdır; bilgisayarın yöneticisi olarak tanımlanabilir. Geçen yazımızda gördüğümüz bileşenlerin birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlama, kullanıcı komutlarını işleme ve uygulama yazılımlarını çalıştırma gibi görevleri yerine getirir. Örnek verecek olursak Windows, MacOS, Linux birer işletim sistemidir. Aslında biz kullanıcılar doğrudan bilgisayarı değil, işletim sistemini kullanıyoruz diyebiliriz.
1. Donanım Yönetimi: CPU, RAM, depolama birimleri ve çevre birimleri gibi donanım bileşenlerini yönetir. Örnek olarak bir dosya açtığımızda işletim sistemi bu dosyayı sabit diskten (depolamadan) RAM'e yükleyecektir.
2. Dosya Yönetimi: Bilgisayarda bulunan dosyaların düzenlenmesi, saklanması, erişilmesi gibi yönetimle alakalı konulardan sorumludur.
3. Kullanıcı Arayüzü Sağlama: Kullanıcıya bilgisayarı yönetmek ve kullanmak için bir arayüz sağlar.
4. Uygulama Yazılımlarını Çalıştırma: İstediğiniz uygulamaları yükleyip çalıştırmanızı sağlayan da işletim sistemidir. Örnek olarak şu an bu blog yazısını tarayıcınızı kullanarak okuyorsunuz. Tarayıcınızı size görüntüleyen, tıklamalarınızı işleyen ve komutlarınızı yerine getiren şey işletim sistemidir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri isimlerini yukarıda zikrettiğimiz Windows, MacOS ve Linux'tur diyebiliriz. Bunların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunmakta. Bu konuya inşallah ilerleyen yazılarımızda değineceğiz. En çok kullanılan işletim sistemi hangisidir? En güvenli, en hızlı hangisidir? gibi sorulara cevap arayacak ve bu işletim sistemlerini bilgimiz nispetinde karşılaştıracağız. Bu yazımızda işletim sisteminin ne olduğuna genel bir bakış attık. Bir sonraki yazımızda görüşmek ümidiyle.
İşletim sistemleriyle ilgili bazı içerikler:
1) https://www.youtube.com/watch?v=4TA3iTOoNLk
2) https://www.youtube.com/watch?v=tYDa0qydt28
İşletim sistemlerine dair bazı ücretsiz kurslar:
1) https://www.btkakademi.gov.tr/portal/course/isletim-sistemlerine-giris-17624
2) https://www.youtube.com/playlist?list=PLh9ECzBB8tJO9eiwfQbcA2ThMbUSkbOWf
Bir sonraki yazıyı sabirsizlikla bekliyoruz..Az, öz ve bilgilendirici..Allah azze ve celle razi olsun..
Kısa ve öz bir anlatım olmuş. Teşekkürler