CORLEO: Kawasaki'nin Binek Robotu

Son zamanlarda robotik alanında çalışmalarıyla bilinen Japon mühendislik firması Kawasaki yeni bir ürünle karşımızda: Corleo robot at. Geleneksel ulaşım yöntemlerine alternatif olarak tasarlanan bu yenilikçi robot, hem karada hareket edebilen hem de farklı görevler için dönüştürülebilen çok yönlü bir mobilite çözümü sunuyor.


Corleo'nun "hibrit mobilite" özelliği, onu geleneksel araçlardan ayıran en önemli özellik. Bu teknoloji sayesinde robot:


  • Hem binek aracı hem de yük taşıyıcı olarak kullanılabiliyor
  • Bacaklı hareket sistemini içeriyor
  • Farklı zemin koşullarına (engebeli arazi, merdiven, dar alanlar) uyum sağlayabiliyor
  • Modüler yapısı sayesinde ihtiyaca göre özelleştirilebiliyor


Kawasaki, Corleo'nun bu esnek yapısıyla özellikle afet müdahalesi, inşaat sektörü ve askeri operasyonlar gibi zorlu görevlerde kullanılmasını hedefliyor. Robotun elektrikli ve çevre dostu olması da sürdürülebilir mobilite anlayışına uygun.



Yorumlar

Avatar
@Nova

Açıkçası, daha çok geliştirilirse, engebeli dağlık arazilerde ulaşımda arabalardan ve birçok motorlu taşıttan daha avantajlı olabilir. Belki ilerleyen zamanlarda askeri alanda da kullanılabilir.

Avatar
@Ömer Faruk Genç

Özellikle engeli olup hiç doğa yürüyüşüne çıkamamış, bunu kendisine imkansız gibi gören biri için çok umut verici. İnsan görünce hevesleniyor. Bir gün kullanabilmek umuduyla :)

Avatar
@Melis Aslanpay

Her çalışmada hayret ediyoruz. Çok güzeller gerçekten. Denemek isterdim...

Avatar
@Sinem TURGUT

Yapay zeka şaşılacak bir boyuta geldi. Bizleri daha neyin beklediğini çok merak ediyorum. Rabbim biz Müslimleri de İslami çalışmaları yüksek noktalara taşıyabiliriz.

Avatar
@Sultan Amed YAŞAR

Bu tarz çalışmalar bize şunu gösteriyor ki her firma her kuruluş ve her kurum yapay zekayı kendi alanlarına entegre etmek için bir yarış halindeler. Muslimlerin de kendi çalışmaları için bunu kesinlikle ön plana almaları gerekiyor diye düşünüyorum. Aksi halde geri kalabiliriz...

Avatar
@Meryem Demir

Engelleri rahatlıkla çıkışı dikkat çekici. Ata binmek boyut atlayacak olabilir mi?

Yorum Yap: