Zekâ ve Mekanik Buluşması

Boston Dynamics'in yakın zamanlarda paylaştığı video, robotik ve yapay zekâ teknolojilerinin geldiği noktayı bizlere göstermekte. Yapay zekâ ve robot birleşimi Atlas'ın sergilediği hareket kabiliyeti ve çevreyle etkileşimi, geleceğin robot teknolojilerinin nasıl şekillenebileceğine dair tahminleri zorluyor.



Videoda Atlas'ın hareket kabiliyetlerinin ön plana çıktığı görülmekte. Atlas'ın akıcı hareketleri, mekanik mühendislik ve yazılım geliştirmenin artık çok daha etkili şekilde birleştirildiğini gösteriyor. Bu entegrasyon, robot hareketlerindeki doğallığı artırıyor. Denge algoritmalarının başarılı olması sonucu da ani yön değişimleri yapabiliyor. Ani yön değişimleri ve engellere tepki verebilmesi, sensörlerden gelen verilerin çok hızlı işlendiğini ve bunlara göre hareket planlamasının anında yapılabildiğini gösteriyor.


Boston Dynamics'in yapay zekâ ve robot simbiyozu Atlas'ın gösterdiği yetenekleri sadece teknolojik bir başarı olarak düşünmemekte fayda var. Bu tür robotlar, tehlikeli veya tekrarlayan işlerde insan işgücünün yerini alabilir, bu da bazı sektörlerde iş yapma biçimlerini dönüştürebilir. Robot teknisyenliği, programlama ve bakım gibi yeni iş kolları ve uzmanlık alanları doğabilir. Lojistik, savunma ve güvenlik uygulamalarında yeni kapılar açabilir. Bununla beraber, bu kadar gelişmiş robotların toplumda kullanımı, yeni etik soruları ve yasal düzenlemeleri beraberinde getirecektir.


Robotik teknolojinin laboratuvardan gerçek dünyaya geçiş sürecinin nasıl yönetileceği ise hem teknolojik hem de toplumsal bir soru olarak karşımızda duruyor. 


Peki, Atlas'ın hareket kabiliyeti size ne düşündürdü?


Kaynaklar:

https://bostondynamics.com/atlas/


Yorumlar

Avatar
@Ömer Faruk Genç

Hareket kabiliyetindeki doğallık "acaba içinde insan mı var da o hareket ettiriyor" hissiyatı oluşturdu. Yapay zeka ilerliyor...

Avatar
@Meryem Demir

Sonuçlar hayra kullanıldığı takdirde farklı disiplinlerin birleşimi güzel sonuçlar çıkarabiliyor.

Avatar
@Sultan Amed YAŞAR

Yapay zekânın şahlanması ile robotik/mekanik dünyası tekrar kıymete bindi/binecek. Metalik malzemelerin mekanik davranışından sıkılan insanoğlu; mekanik davranışların daha dijital bir sürümünü istiyor: insansı robotlar. Elbette bu "insansı robot" istemenin de ciddi bir zarar verici felsefesi var...

Yorum Yap: