Bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaşılan "düşünce okuma" teknolojisi, artık sadece hayal olmaktan çıkıyor. Son yıllarda birçok teknoloji şirketi, beyin sinyallerini yapay zeka yardımıyla analiz ederek metne dönüştürme üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor.
Apple’ın, 2024 yılı itibarıyla beyin sinyallerini okuyabilen bir kulaklık üzerinde çalıştığına dair iddialar gündeme gelirken, Meta da 2023’te benzer bir proje üzerinde çalıştığını duyurmuştu.
Meta AI'dan bir araştırma ekibi Şubat 2025'te, invazif olmayan bir yöntemle beyin sinyallerini çözümleyip yazıya dökebilen bir teknoloji geliştirdiklerini duyurdu.
Araştırmacılar, yazma eylemi sırasında kayıt edilen beyin sinyallerini kullanarak, insanların ne düşündüğünü tahmin eden bir yapay zeka modeli eğittiler. Katılımcılardan elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) kullanılarak kayıtlar elde edildi. Cümleler ekranda kelime kelime gösterildi. Son kelimeden sonra, görsel bir işaret onları görsel geri bildirim olmadan bu cümleyi yazmaya başlamaları için yönlendirdi. Bu model, katılımcılardan elde edilen verileri analiz ederek, kişinin aklından geçenleri metne dönüştürebiliyor.
Tablo1: EEG (sol) ve MEG (sağ) verileri için denekler arasında iyi çözümlenmiş cümle örnekleri.
Doğru karakterler mavi ile vurgulanmış, hatalar kırmızı ile ve yazım hataları altı çizili olarak gösterilmiştir. Doğru ve yanlış boşluklar burada görselleştirilmemiştir.
Sistemin en etkileyici yanı, invazif olmayan bir yaklaşım kullanması. Yani beyne herhangi bir elektrot yerleştirmeden, dışarıdan ölçümlerle bu sonuçlara ulaşılabilmesi. Bu, teknolojinin gelecekte daha yaygın kullanım potansiyeli taşıdığını gösteriyor.
Araştırmacılar, 35 katılımcıdan oluşan bir grupla çalıştılar ve şaşırtıcı sonuçlar elde ettiler:
-Sistem, katılımcıların beyin aktivitelerinden hangi kelimeleri düşündüklerini %80 oranında doğru tahmin edebildi.
Bu teknolojinin potansiyel uygulamaları :
Araştırmacılar, bu teknolojiyi daha da geliştirmeyi ve daha doğru sonuçlar elde etmeyi hedefliyorlar. Şu anda sistemin karmaşık cümleler veya uzun metinler oluşturma kapasitesi sınırlı olsa da, gelecekteki gelişmelerle bu sınırların aşılması hedefleniyor.
Bilim kurgunun gerçeğe dönüştüğü bu teknoloji, insan-makine etkileşiminin geleceği hakkında fikirler sunuyor. Yapay zekanın "düşünce okuma" yeteneği bize ne gibi faydalar sunacak, hep birlikte göreceğiz.
İnsanların beden dilinden davranışları analiz edilen bir dönemden zihin analizi dönemine mi geçiş yapılıyor diye düşünmeden edemiyor insan. Yine de insanlığa faydası umut verici..
Hem umut verici hem de korkutucu. İnsanların çoğunluğu sahip olduğu nimetleri kötüye kullanmakta. Allah(ac) bu nimetleri insanlık ve İslam için faydalı kılsın. Gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Çok güzel bir makale olmuş ellerinize sağlık
Bu tarz çalışmalar uzun yıllardır hayal ediliyordu ve bazı temelleri neurolink'lerler atılmıştı fakat beyne müdehale ederek yapılan tahribatlı ve çok riskli çalışmalardı. Yeni yapay zeka mr okumaları ile tersine mühendislik mümkün hale geldi: sinyallerden sese dönüşüm. Fakat unutulmamalıdır ki batı çalışmalarında genelde kabuk tatlı görünse de içi çok tehlikeli olabiliyor. Yani dışı süs içi pis... Kişisel verilerimizi elden geldiğinde korumak ve Allah'tan yardım dilemek yaşadığımız dönemde önem arz ediyor...